Kennisplatform over betonconstructies

Dick voor Mekaar (4) - Water vindt zijn weg!
Dick Hordijk

ma 3 september 2018
artikel

In de rubriek Dick voor Mekaar deelt onze hoofdredacteur Dick Hordijk praktijkervaringen die hij opdoet met schadeonderzoek bij Adviesbureau ir. J.G. Hageman B.V. Hij doet dat geheel op zijn manier, onder eigen verantwoordelijkheid en zonder enige status.

Lekkages van betonconstructies zijn geen zeldzaam probleem. Soms is de oorzaak van een lekkage en de lekweg duidelijk en is deze goed te stoppen via injecteren. Maar soms ook is het lastig vast te stellen waarlangs het water in de constructie precies zijn weg vindt en is het lastig om de lekkage te stoppen. In deze editie besteed ik aandacht aan een ervaring die ik al een keer eerder heb gedeeld via Cement [1], namelijk een lekkage bij de aansluiting van diepwanden en vloeren.

 

De lekkage die ik hier bespreek, kan optreden langs stekeinden bij aansluitingen van vloeren op diepwanden. Deze vorm van lekkage hebben we enkele malen bij projecten gezien. Toen ik voorzitter was van Stufib en we een excursie hadden naar een interessant gebouw in een grote stad in Nederland, werd getoond hoe vloeren in de ondergrondse parkeergarage zouden worden aangesloten op diepwanden. Op basis van een eerdere ervaring vroeg ik me af of ik een opmerking moest maken. Ik heb dat niet gedaan. En ja hoor, enige tijd later was ik als adviseur betrokken bij opgetreden lekkages. Lekkages die men met zeer omvangrijke en kostbare injecties probeerde te stoppen.

De lekkage betrof water dat, onder de in de diepwand meegestorte stekeinden, uit de diepwand uittrad. Je zou kunnen denken dat dit op zich geen probleem hoeft te zijn, omdat ter plaatse van de stekeinden uiteindelijk een constructieve vloer wordt aangestort. Dat was namelijk ook de reden de stekeinden aan te brengen. Echter, na realisatie van de aan de diepwand aansluitende vloer bleek het water alsnog onder en/of boven de vloer uit de diepwand te treden.

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren