Kennisplatform over betonconstructies

Detailengineering plaatnaden breedplaatvloeren
Handvatten voor een constructief veilig ontwerp breedplaatvloeren bij nieuwbouw
Sebastiaan van Hellenberg Hubar, Paul Korthagen, Mark Verbaten

vrij 25 januari 2019
artikel

Tot op heden wordt er in de praktijk onvoldoende eenduidigheid ervaren bij het ontwerpen van breedplaatvloeren met een positief moment bij de plaatnaad. Aan de hand van beschikbare voorschriften en kennis geeft dit artikel handvatten om tot een constructief veilig ontwerp te komen. Dit vooruitlopend op toekomstige onderzoeksresultaten.

Mark Verbaten heeft dit artikel namens VNconstructeurs gereviewd -

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

Sander Pasterkamp - TU Delft / Pieters Bouwtechniek 05 februari 2019 15:18

Een interessant artikel waarin nuttige aanbevelingen worden gedaan. Ik heb er wel een paar opmerkingen op. In bijlage F.2 van NEN 13747 worden de mogelijke details bij de plaatnaad behandeld (fig. 2). In het artikel wordt gesteld dat het in Nederland gebruikelijke detail a in dit informatieve deel van de norm wordt omschreven als enkel toepasbaar voor partiële verbindingen. De letterlijke tekst luidt: "Examples of reinforcement details between adjacent floor plates are shown in Figure F.1. Where partial or total mechanical continuity across the connection is to be relied upon, the relevant details from the design criteria may be adopted and detailed." Dus ook detail b, c en d moesten bij grote buigende momenten al door de ontwerper worden aangepast zodanig dat aan alle normen wordt voldaan. Bij de bepaling van de benodigde koppelwapening in het artikel wordt ervan uitgegaan dat de kracht in de koppelwapening gelijk is aan de kracht in de plaatwapening. Dat klopt niet helemaal: de koppelwapening heeft een kleinere hefboomsarm en dus een grotere kracht. De in het informatiedocument genoemde begrenzing van de verankeringslengte tot 50 ø is gerelateerd aan de toets van 0,4 N/mm² voor de schuifspanning in bestaande breedplaatvloeren volgens het toetsingsprotocol, en komt voort uit de opzet van de proeven bij de TUE in 2017 waar dit de toegepaste verankeringslengte was. De toetsingscriteria bij nieuwbouw met haarspelden en tralieliggers zijn echter anders, zodat de begrenzing tot 50 ø daarvoor niet relevant is. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van haarspelden of beugels langs de plaatrand in voorkomende gevallen (al is het vermijden van het probleem door het aanpassen van het legplan nog beter). Leveranciers stribbelen echter nogal eens heftig tegen, omdat dit moeilijk te maken is bij hun huidige productieprocessen. Ik wil de breedplaatleveranciers uitdagen om hier wat meer opbouwend en creatief mee om te gaan. Njet is echt geen optie meer.

xMet het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren