Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

De vraag achter de vraag - Arjan Habraken interviewt Marijn Bruurs

Constructeur van het jaar (2) Marijn Bruurs, Arjan Habraken - 3 juni 2021

Hoe gaan innovaties, digitalisering en robotisering de bouw veranderen? In dit tweede artikel in een serie 'Constructeur van het Jaar' vraagt Arjan Habraken (SIDstudio, MDLX, TU/e) naar de visie van Marijn Bruurs (Witteveen+Bos).

Wie is de Constructeur van het Jaar?

Eind oktober 2020 werd Arjan Habraken door VNconstructeurs uitgeroepen tot Constructeur van het Jaar. Tegelijkertijd werd Marijn Bruurs verkozen tot Talent van het Jaar. In zes afleveringen in Cement geven beiden hun visie op het vak. In deze tweede aflevering maken we nader kennis met Bruurs aan de hand van een vraaggesprek met Habraken.

Curriculum vitae

ir. Marijn Bruurs
28 jaar

Werk
2016 – heden  Witteveen+Bos

Opleiding
2010 – 2016    Master Structural Design, TU Eindhoven
2011 – 2015     Bachelor Bedrijfsmanagement MKB, Fontys Hogescholen

Nevenfuncties
2017 – 2020    Voorzitter YouCon
2013 – 2014     Bestuur KOers

Je houdt je veel bezig met 3D-printen. Hoe ben je bij deze ontwikkeling betrokken geraakt?

“Tijdens mijn studie was een medestudent, Rob Wolfs, bezig met een afstudeerproject over 3D-betonprinten. Hij had een kleine robotarm ter beschikking voor kleinschalige tests. Op die robot had hij een tuinslang bevestigd met aan het uiteinde een kitspuit met mortel erin. Die kitspuit moest handmatig worden bediend en Rob had handen tekort. Hij vroeg mij of ik hem daarbij wilde helpen. Zo is het begonnen.”

Dat was puur toeval?

“Op dat moment wel. Maar ik geloof dat het anders een jaar later ook wel op mijn pad was gekomen. Maar hoe dan ook heb ik veel aan Rob en Theo (Salet, decaan en hoogleraar Structural Design / Concrete Structures, red.) te danken.”

Wat wordt de rol van 3D-printen in de bouw?

“Er moeten de komende 10 jaar 1 miljoen woningen worden gebouwd. Als je ziet hoeveel vacatures er nu al zijn en bedenkt hoeveel mensen de komende jaren met pensioen gaan, dan gaan we dat nooit redden. Zeker als je het over een periode van 30 jaar ziet, moeten we met de helft van de arbeid hetzelfde volume kunnen draaien. We moeten dus productiever worden. Niet 5% of 10%, maar 100%. En dat lukt niet met de bestaande bouwmethodieken en daarop geijkte ontwerpen, die zijn veel te arbeidsintensief. 3D-printen is een van de manieren om die productiviteit te vergroten, maar niet de enige. Ook prefabricage en robotisering in brede zin moeten daaraan bijdragen.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren