Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

De onverschrokken raadgevend ingenieur

Hoofdredactioneel Cement 2024/3 Max Hendriks - 21 mei 2024

Angst is een goede raadgever! Het brengt je in een staat van paraatheid, waardoor je meer geconcentreerd bent. Je ervaart spanning waarmee je goed functioneert als raadgevend ingenieur. Maar, het is bekend, het wordt ongezond als je te lang spanning opbouwt. En angst verwordt tot een ronduit slechte raadgever als het denken verdrukt.

Een voorbeeld? In Noorwegen noemen ze het angstarmering en in het Nederlands heet het angstwapening: je brengt in de detaillering zoveel wapening aan dat er uiteindelijk geen logica meer over is. Dat geeft de raadgevend ingenieur misschien een goede nachtrust (?), maar het kost onnodig geld en grondstoffen.

Herken je deze angstbeelden in de dagelijkse praktijk? Of behoor jij tot de onverschrokkenen? Hoe je ook in je schoenen staat, deze Cement staat bol van de gevarendriehoeken. Constructieve veiligheid moet ook in de infra worden geborgd. Het rekenen van basaltwapening vergt extra aandacht. De robuustheid van trekbanden is niet vanzelfsprekend. CSM-panelen in fundering worden vooraf getest. De delaminatie tussen normaal beton en UHPFRC dient te worden beoordeeld.

En als je geen enkel risico wil lopen kun je nog altijd bouwen voor de eeuwigheid, zoals het gevelscherm bij het bezoekerscentrum van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Of als je op een verantwoorde manier de spanning op wil zoeken, dan bouw je een surfpool in hartje Rotterdam. Staande op je plank surf je vol zelfvertrouwen tussen de Koopgoot en de Markthal.

Kortom weer een leerzaam nummer om de constructieve veiligheid te verbeteren. Ik wens je veel en volledig risicoloos leesplezier.

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren