Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

De constructeur als spil in het integraal ontwerp

Juist nu de bouwwereld sterk in beweging is, is het interessant om constructeur te zijn. Voorheen trok de constructeur zijn handen van het ontwerp af wanneer de aannemer in beeld kwam. Deze strikte scheiding tussen ontwerp en uitvoering zorgde ervoor dat er veel ontwerpkennis verloren ging. Vandaag de dag gaat dit anders: de constructeur maakt deel uit van een integraal ontwerpteam, waarin hij (of zij) gezamenlijk met 'de mannen die buiten het werk gaan maken', het ontwerpproces doorloopt. De doorlooptijd van een project is hierbij vaak dusdanig kort, dat ontwerp en bouw gelijktijdig lopen.

Van de nieuwe generatie constructeurs wordt verwacht dat zij in een multidisciplinair team werkzaam kunnen zijn en verder kunnen kijken dan hun eigen specialisme. Het doel van deze nauwe samenwerking is te komen tot een efficiënt en uitvoerbaar ontwerp. Cruciaal hierbij is het delen van kennis en informatie. Steeds vaker gebeurt dit op een gestructureerde manier, met behulp van tools zoals Bouw Informatie Modellen (BIM).

Omdat het constructieve ontwerp de kapstok vormt van het integraal ontwerp, is de constructeur de aangewezen persoon om de leiding te nemen in dit proces. Op het gebied van BIM moeten nog stappen gemaakt worden om dit te bereiken.

In navolging van de woning- en utiliteitsbouw, begint nu ook binnen de infra tak het ontwerpen in 3D en BIM de standaard te worden. Waar gister nog een 2D tekening gehanteerd werd, wordt vandaag gebruik gemaakt van een intelligent bouw model waar de planning en calculatie reeds aan hangen en morgen van modellen die één-op-één door de constructeurs aan de EEM-rekensoftware gekoppeld worden. Het is nú het moment om als constructeur in te stappen in BIM, anders mist de constructeur de kans om zijn stempel te drukken op de ontwikkeling hiervan.

Deze nieuwe ontwikkelingen binnen de bouwwereld bieden ons kansen. Ik wil mijn collega-constructeurs hierbij uitdagen deze kansen aan te grijpen om de spilfunctie te vervullen in het integraal ontwerpteam,  zodat we een leidende rol in kunnen nemen in de bouwwereld van morgen.

Roy Berenbak

Ontwerpcoördinator Heijmans Integrale Projecten

Reacties

bekijk ook
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren