Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

CROW-CUR Aanbeveling 24 Krimparme cementgebonden mortels herzien

22 september 2021

Er is een nieuwe versie van CROW-CUR Aanbeveling 24 'Krimparme cementgebonden mortels' verschenen. Wijzigingen in Europese en nationale normen en regelgeving, testmethodes en het koppelen van de keuring aan het gecertificeerde productieproces van de mortels zijn aanleiding geweest om de aanbeveling uit 1991 te herzien.

Sinds eind jaren 70 van de vorige eeuw worden cementgebonden producten onder de naam ‘cementgebonden krimparme mortels’ op de markt geïntroduceerd. Het betreft hier producten waarbij door toevoeging van expansiebevorderende hulpstoffen de krimp in de plastische fase wordt gecompenseerd. Aanvankelijk werden deze mortels voornamelijk toegepast als ondersabelings- of gietmortel onder (brug)opleggingen, machinefundaties en als injectiemortel voor het vullen van spankanalen. Er bestond echter nog geen normering of regelgeving voor deze mortels. In 1991 is de eerste versie van CUR Aanbeveling 24 verschenen. Wijzigingen in Europese en nationale normen en regelgeving, testmethodes en het koppelen van de keuring aan het gecertificeerde productieproces van de mortels zijn aanleiding geweest om deze aanbeveling in 2021 te herzien.

Deze herziene CROW-CUR Aanbeveling 24:2021 is bedoeld voor zowel constructeurs als verwerkers om tot een juiste keuze van de toe te passen mortel te komen. Er wordt een indeling gegeven van de diverse soorten cementgebonden krimparme mortels en tevens een onderverdeling van elke soort mortel in type en sterkteklasse. Voor de keuring wordt verwezen naar keuringsmethoden volgens NEN-normen. Voor zover er geen NEN-norm voor de desbetreffende eigenschappen aanwezig is, wordt verwezen naar buitenlandse normen of aanbevelingen. Voor een aantal kenmerkende eigenschappen van een mortel zijn keuringscriteria opgenomen en is de wijze van beproeving aangegeven.

Bestel CROW-CUR Aanbeveling 24-2021 op www.cur-aanbevelingen.nl.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren