Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Correctie norm Geotechniek beoordeling van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken

10 mei 2023

De Nederlandse norm voor de beoordeling van de constructieve veiligheid van bestaande geotechnische constructies is herzien. Het gaat hierbij om NEN 8707 'Beoordeling van de constructieve veiligheid van een bestaand bouwwerk bij verbouw en afkeur - Geotechnische constructies'.

Deze norm is een onderdeel van de NEN 8700-reeks voor de beoordeling van de constructieve veiligheid van een verbouwing of keuring van een bouwwerk en behandelt het geotechnische deel, de fundering.

Wijzigingen

In 2017 is voor paalfunderingen de paalklassefactor voor het puntdraagvermogen aangepast van 1 naar 0,7. Dit geldt sinds 1 januari 2021 ook voor de fundering van bestaande bouw. Hiervoor moeten de voor nieuwbouw geldende paalfactoren worden gebruikt, tenzij de belasting op de paal met niet meer dan 15 % toeneemt.

De normcommissie ‘Basiseisen’ heeft vastgesteld dat dit niet voldoende duidelijk in de tekst was weergegeven. Dit is met de in deze versie aangebrachte correcties in 6.1 (6) en bijlage G verduidelijkt. Verder is in hoofdstuk 3.5 ‘Hout’ opmerking 15 verwijderd en in 5.7 ‘Specifieke bepalingen voor bruggen en viaducten’ is de verbinding met bijlage B duidelijker weergegeven.

In de geconsolideerde versie NEN 8707+C2:2023 zijn deze correcties doorgevoerd.

De norm is te bestellen in de webshop van NEN.

Bron: NEN

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren