Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Constructieve voornemens

Een van de voornemens voor 2013 van VNconstructeurs is profilering van het constructeursvak. Dit blijkt uit de column van Johan Galjaard, die hij sinds dit jaar als voorzitter van de branchevereniging voor constructeurs tweewekelijks publiceert in Cobouw. Deze column verschijnt ook op Cementonline.

Constructieve voornemens

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en nu al is een van mijn goede voornemens uitgekomen. Eigenlijk is 'voornemen' niet helemaal het juiste woord. Profilering van het constructeursvak is namelijk een van de drie speerpunten van VNconstructeurs, de belangenvereniging waarvan ik voorzitter mag zijn. En wat is een betere plek om dat vak in al zijn facetten voor het voetlicht te brengen dan iedere twee weken in deze krant?

Als vereniging zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met alle partijen in de bouw. Dat is namelijk de enige manier om een slag te maken in een van de meest imagobepalende aspecten van ons vak: constructieve veiligheid. Vlak voor de Kerst werden we met een instorting in Eindhoven weer met de neus op de feiten gedrukt. De treurige balans: één dode en drie gewonden. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend, maar we weten van eerdere calamiteiten dat versnippering van het ontwerp- en bouwproces bijna altijd een rol speelt. U zult mij daar dit jaar dus vaker over horen.

Maar hoe belangrijk veiligheid ook is, het zal zeker niet mijn enige onderwerp zijn. Ik zal ook nadrukkelijk proberen om u de creatieve kant van het vak te laten zien. Hoe constructeurs als schakel tussen architect en bouwer ontwerpen maakbaar en haalbaar maken. Eén onderwerp kan ik u in dat kader alvast verklappen, namelijk het Rijksmuseum. Afgelopen vrijdag startte het museum officieel met het aftellen naar de opening op 14 april. Het moeizaam verlopen proces is vaak in het nieuws geweest. Maar wat tijdens de tien lange jaren ontwerpen en bouwen volledig is ondergesneeuwd, is hoe een bijzonder complexe constructieve opgave volledig vlekkeloos is verlopen. Een echt stukje Hollands glorie.

Ik weet het, goed nieuws is meestal geen nieuws. En toch zal ik het er over hebben. Over verwondering, vernuft en vakmanschap én over de uitdagingen en problemen die daar onherroepelijk bij horen.

Ik breng een toost uit op een constructief 2013.

Ir. Johan Galjaard

Voorzitter VNconstructeurs

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren