Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Concrete jungle 2.0

Little Island, New York Kirsten Hannema - 7 juni 2022

In 2013 kreeg Studio Heatherwick opdracht om een paviljoen te maken op een vernieuwd deel van de Hudson River Park promenade. Geïnspireerd door de achtergebleven houten palen van de oude - in 1991 afgebroken - Pier 54, waaromheen zich een rijkdom aan onderwaterleven heeft ontwikkeld, kregen ze het idee voor een 'natuurpier'. Ze tekenden een rechthoekig eiland op palen dat via twee loopbruggen met de stad is verbonden. De prefab-betonnen draagconstructie, gebaseerd op de vorm van tulpen, is ontworpen als onderdeel van de natuurbeleving. Het ontwerpteam koos voor prefab beton vanwege de bestendigheid tegen het zoute water, om het werk boven het water tot een minimum te beperken en vanwege de economische haalbaarheid.

Projectgegevens

Project: Little Island, New York, VS
Architect: Heatherwick Studio, London, VK.
Landschapsontwerp: MNLA
Constructeur: Arup, New York
Prefab-betonproducent (PCI-gecertificeerd): The Fort Miller Co., Greenwich
Hoofdaannemer: Hunter Roberts Construction, New York
Projectkosten: 219 miljoen euro
Projectoppervlak:  ca 10.000 m2
Start bouw: 2013
Oplevering: 2021

Stadsjungle

‘Concrete jungle where dreams are made of’, zo beschrijft Alicia Keys in haar wereldhit Empire State of Mind haar thuisstad New York. Het door Studio Heatherwick, Arup en MNLA ontworpen Little Island breekt met het idee van de betonnen jungle van wegen en gebouwen: het is een uit beton geconstrueerd stadspark dat als een mangrovebos boven de Hudson ‘groeit’. Het is opgebouwd uit 132 prefab betonnen ‘tulpen’, waarvan de stelen in hoogte variëren. Samen vormen ze een glooiend landschap van bijna 10.000 m2, waarin 400 plantensoorten leven en een openluchttheater is gemaakt.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Little Island New York, foto: Timothy Schenck
x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren