Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Concrete Design Masterclass laat studenten 3D printen met beton

26 maart 2024

De winnaars van de Concrete Design Competition 2023/2024 gaan deze zomer een week lang onder begeleiding hun ontwerpen uitwerken. Dat doen ze op twee manieren: voor een 3D-betonprinter en met mallen van textiel. De in totaal ongeveer 30 studenten uit vijf landen zijn voor deze masterclass in augustus te gast bij Saint Gobain Weber Beamix in Eindhoven.

De Concrete Design Competition wordt tweejaarlijks georganiseerd in België, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Bij toerbeurt is één van de deelnemende landen de organisator en gastland voor de gezamenlijke Internationale Concrete Design Materclass. Voor de 11e editie van de competitie (2023-2024) is Nederland aan de beurt.

In Nederland wordt de ontwerpprijsvraag voor studenten bouwkunde, civiele techniek, interieur en kunstacademie georganiseerd door Tektoniek, platform voor betonarchitectuur. “We dagen de studenten uit om te ontwerpen met beton, om de unieke en esthetische eigenschappen van dit materiaal te onderzoeken binnen het thema van deze editie ‘Presence’. Dit uitdagende thema gaat in op hoe het materiaal een bepaalde voelbare beleving mee kan geven aan de vorm van een ruimte of object in de gebouwde omgeving,” aldus Cindy Vissering van Tektoniek.

We dagen de studenten uit om te ontwerpen met beton, om de unieke en esthetische eigenschappen van dit materiaal te onderzoeken

3D-betonprinten in masterclass

Weber Beamix stelt zijn kennis en faciliteiten ter beschikking zodat de studenten leren ontwerpen voor de 3D-betonprinter. Naast het ontwerpen voor de 3D-betonprinter, is de masterclassis ook bedoeld als een hands-on workshop waarbij de studenten zelf mallen van textiel maken. “De vormentaal van zowel textiele mallen als het 3D-printen is bijzonder, misschien zelfs organisch te noemen. Beide technieken kunnen daarom prima samen worden onderzocht door de studenten,” licht Siebe Bakker van bureaubakker toe, die de masterclass begeleidt. Helemaal bijzonder is dat de bewuste 3D-betonprinter een industriële printer is, waaruit al een heel aantal bruggen zijn gerold (met wereldwijde primeurs).

Ontwerpprijsvraag

De studenten die naar de Concrete Design Masterclass mogen, zijn de winnaars van de Concrete Design Competition uit de vijf deelnemende landen. Elk land organiseert een eigen, vergelijkbare prijsvraag. In Nederland is naast deelname aan de masterclass ook prijzengeld beschikbaar voor de winnaars. Een deskundige vakjury beoordeelt de inzendingen en in juni worden de winnaars bekend gemaakt. De Nederlandse jury bestaat uit: Pim Peters van IMd Raadgevende Ingenieurs, Albert Herder van Studioninedots, Arjen Ketting van MVRDV, Paul Stavert van Powerhouse Company en Jan de Koning van De Jong Beton. In voorgaande edities waren er rond de 40 inzendingen. “We zijn erg benieuwd naar de inzendingen van deze editie,” besluit Cindy Vissering.

Toelichting

De voorwaarden en uitgebreide toelichting op de opgave en het thema zijn te vinden op www.concretedesigncompetition.com.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren