Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

CO2-afvang bij cementproductie door amines

31 oktober 2023

De ontwikkelingen op het gebied van afvang van CO2 bij de productie van cement gaan razendsnel. Vóór 2030 worden meerdere cementfabrieken voorzien van installaties die volledige CO2-afvang mogelijk maken, waaronder twee in Duitsland en een in België. En al in 2024 wordt in Brevik in Noorwegen een installatie operationeel waarmee ongeveer 50% van de totale CO2-emissie wordt afgevangen.

Het afvangen van CO2 die vrijkomt bij de cementproductie is een belangrijk onderdeel van de route naar CO2-neutraal cement en beton. Voor die afvang bestaan meerdere technieken, die er allemaal voor zorgen dat de vrijkomende CO2 wordt geconcentreerd, waardoor die efficiënt kan worden afvangen en gebruikt of opgeslagen. Bij de cementfabriek in Brevik, van Heidelberg Materials, gaat het om het gebruik van zogeheten amines, een technologie die voor diverse industrieën geschikt is. Amines kunnen CO2 bij lage temperatuur (30 °C) opnemen en bij hogere temperatuur (120 °C) weer afgeven.

Bij de installatie in Brevik worden de rookgassen van de cementoven eerst ontdaan van verontreinigingen, met name van stof, zwavel en stikstofoxiden. Daarna worden de rookgassen door een oplossing van amines geleid. De CO2 bindt zich aan de amines, waardoor de rookgassen worden ontdaan van CO2. De CO2-rijke amineoplossing wordt vervolgens met restwarmte van het ovenproces verhit, waardoor de CO2 weer vrijkomt en kan worden opgevangen. De CO2-arme amine-oplossing kan vervolgens na afkoelen weer worden hergebruikt in het proces. Met deze techniek kan tot 99 % van de CO2 uit de rookgassen worden gefilterd.

Het afvangen van CO2 die vrijkomt bij de cementproductie is een belangrijk onderdeel van de route naar CO2-neutraal cement en beton

In dit Noorse project wordt de afgevangen CO2 permanent diep onder de grond opgeslagen in geologische formaties. Noorwegen heeft al uitgebreide ervaring met de opslag van CO2 onder de zeebodem. Sinds 1996 is meer dan 1 miljoen ton CO2 afgevangen en opgeslagen.

Meer lezen

Meer over het afvangen van CO2 in de cementfabriek in Brevik staat in het artikel Met amines CO2 afvangen bij cementproductie van het Cement&BetonCentrum.

Lees ook het Betoniek-artikel Binding CO2 bij hergebruik cementsteen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren