Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Circulaire innovatie in de betonindustrie

Om bij te dragen aan duurzame toekomst moeten bouwsector en betonindustrie moderniseren Martin Pauli - 19 juni 2018

Bij het streven naar een circulaire economie kan de betonindustrie een grote bijdrage leveren door het ontwikkelen en aanbieden van innovatieve materialen en systemen. Het is gebleken dat organisaties ideeën genoeg hebben voor producten en diensten, maar dat ze moeite hebben ze daadwerkelijk te realiseren en er op de lange termijn waarde uit te halen. Om snel te kunnen innoveren in de circulaire bouweconomie moeten organisaties hiervoor de juiste omstandigheden creëren, wat kan door samenwerking binnen de industrie. Start-ups, financiële instellingen, technische experts en ontwerpers zijn daarbij van groot belang.

Beton is het oudste door mensen samengestelde bouwmateriaal en een van de meest gebruikte materialen op aarde, na water. De geschiedenis van beton gaat ver terug: het Colosseum en het Pantheon in Rome werden 2000 jaar geleden gebouwd en zijn uitstekend bewaard gebleven dankzij het gebruik van materialen van een hoge kwaliteit en goed onderhoud. De Chinese Muur werd gebouwd uit bamboe dat bij elkaar werd gehouden met cementachtige materialen.

Het beste voorbeeld uit de moderne wereld is de Burj Khalifa in Dubai (foto 1), een toren van 828 m hoog die werd gebouwd met 329.982 m3 beton en ruim 61.000 ton wapening. Een uiting van economische macht in een wereld waarin economische groei nog altijd samengaat met de winning en het verbruik van grondstoffen in een voornamelijk lineair economisch systeem.

 

Terwijl de arbeidsproductiviteit aanzienlijk is gestegen in de afgelopen decennia, blijft de materiaalproductiviteit, de hoeveelheid geproduceerde goederen ten opzichte van het gebruikte materiaal voor die goederen, daarbij achter. De groeiende wereldbevolking en daarmee de toename van bouwactiviteiten in ontwikkelingslanden zetten de toevoer van eindige grondstoffen, zoals zand, steeds meer onder druk. Daarnaast is de CO2-emissie wereldwijd veel hoger dan verwacht.

Hoewel het percentage in Nederland aanzienlijk lager ligt, veroorzaakt de productie van cement wereldwijd naar schatting 7 tot 8% van alle door mensen veroorzaakte uitstoot van CO2 [1]. Beton is in de bouwsector dan ook een van de belangrijkste speerpunten die moeten worden aangepakt om regionale en wereldwijde doelstellingen te behalen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren