Kennisplatform over betonconstructies

Cement 2017/2 is uit!

do 20 apr 2017

Cement 2017/2 is uit! In deze editie leest u over de fabricage van de slanke, schoonbetonnen Catharinabrug in Leiden, over de onderwaterbetonvloer en de diepwanden van parkeergarage Lammermarkt in Leiden en we nemen u mee in de verbreding van het viaduct in knooppunt Holendrecht. Verder in dit nummer ook weer aandacht voor de aardbevingenproblematiek. Toegelicht wordt hoe base isolation, ook wel seismische isolatie genoemd, een oplossing kan bieden voor de aardbevingsbestendigheid van woningen. En we bekijken hoe het Groninger Forum aardbevingsveilig wordt gemaakt.

Cement 2017/2 verschijnt op vrijdag 21 april. Leden lezen alle artikelen of het hele vakblad nu al online (inloggen vereist).

Hoofdredacteur prof. Dick Hordijk schreef voor dit nummer het volgende voorwoord. 

Breed en diep In de jaarlijkse redactieraadsvergadering hebben we het nog aan de kaak gesteld: “Is de inhoud van Cement, en met name de diepgang, goed? Of moeten we meer de diepte in, óf juist de breedte?” Het was fijn te vernemen dat de raad vindt dat we het eigenlijk al goed doen. Ik moest hieraan denken toen ik deze editie van Cement zag. In deze tweede uitgave van 2017 staan maar liefst vier vervolgartikelen. Bij de films noem je dat geloof ik ‘sequels’ en is het niveau vaak dubieus. Maar dat geldt natuurlijk niet voor de content in Cement!

Bij drie projecten (Catharinabrug Leiden, Groninger Forum en Parkeergarage Lammermarkt) duiken we lekker snel de diepte in. Met de diepste parkeergarage van Nederland zelfs ook letterlijk! En het artikel over knooppunt Holendrecht bij Amsterdam toont ons een bijzondere oplossing voor een uitbreiding (verbreding!) van een bestaand viaduct met kokerliggers.

Dat de Groningse aardbevingen toch echt een landelijk probleem zijn, lijkt inmiddels iedereen te beseffen, gezien de aandacht die het onderwerp de laatste tijd krijgt in de media. Voor Cement is het al jaren een belangrijk thema en ook nu weer. Met drie artikelen, onder andere over base isolation, laten we zien dat Nederlandse ingenieurs haast overal een oplossing voor hebben. Dat zal Theo van Wageningen goed doen. Want dat dit onderwerp hem en zijn Groningse Ingenieursbureau Dijkhuis na aan het hart ligt, blijkt wel uit zijn interview.

De artikelen tonen aan dat de maatschappij veel profijt heeft van de vernuftige oplossingen die constructeurs bedenken, maar ook dat er veel daarvan voor de gemiddelde burger niet (direct) zichtbaar zijn. En juist de manier hoe die oplossingen worden gerealiseerd (dus breedte en diepte in plaats van oppervlakkigheid), is voer voor de echte liefhebber. Met Cement proberen we dat te leveren.

Tot slot wil ik graag Martin van der Vliet, die per 31 december is uitgetreden uit de redactie, zeer hartelijk bedanken voor zijn jarenlange constructieve inbreng. Martin was een stabiele kracht en zorgde vaak voor de nodige relativering. Zodra zijn plaats is ingevuld zullen we u nader informeren.

Dick Hordijk

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren