Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Capital C wint MIPIM-award voor beste renovatie

23 september 2020

Tijdens de MIPIM-awards 2020 in Parijs dinsdagavond 22 september, is het Nederlands gebouw Capital C onderscheiden met de prijs voor Best Gerenoveerd Gebouw. De voormalige Diamantbeurs aan het Weesperplein in Amsterdam werd de afgelopen jaren getransformeerd tot centrum voor de creatieve industrie.

Mooiste gerenoveerde gebouw

“Capital C is het mooist gerenoveerde gebouw van 2020”, aldus de jury van de MIPIM-awards, die de restaurateurs prees voor behoud van een iconisch gebouw in de Nederlandse hoofdstad. De Amsterdamse Diamantbeurs, gebouwd in 1911, werd door Zadelhoff B.V. en Sijthoff Media getransformeerd tot een hedendaagse werkomgeving met ruimte voor kunst. Het rijksmonument is daarbij nauwkeurig gerestaureerd volgens de oorspronkelijke bouwtekeningen van architect Gerrit van Arkel. Nieuwe blikvanger is een diamantvormige glazen 'dome' op het dak, een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. Om deze nieuwe dakopbouw te kunnen dragen moesten kolommen en fundering worden hersteld en versterkt. Bovendien moest er een 4 m diepe kelder onder het gebouw komen. Een uitdaging die intensieve samenwerking en nauwe afstemming vroeg tussen architect ZJA Zwarts & Jansma Architecten (i.s.m. restauratie-architect Braaksma & Roos), bouwkundig aannemer DCV Bouw, engineer en aannemer van de dakopbouw Octatube,  en constructeur Pieters Bouwtechniek.

MIPIM

Le Marché International des Professionnels de l’Immobilier (MIPIM) is het grootste en belangrijkste congres ter wereld voor vastgoedprofessionals. Tijdens het congres worden bijzondere vastgoedprojecten in diverse categorieën bekroond. Oorspronkelijk zou de prijsuitreiking al in maart in Cannes hebben plaatsgevonden, maar vanwege corona werden de festiviteiten verplaatst naar een galadiner in Parijs. De Diamantbeurs, Capital C is het enige Nederlandse project dat dit jaar met een MIPIM-award werd onderscheiden. 

Meer lezen

Over het funderingsherstel, de nieuwe kelder en het parametrisch ontwerp van de dakopbouw lees je meer in het Cement -artikel ‘Capital C: nieuw leven voor gebouw met allure’.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren