Kennisplatform over betonconstructies

Bouw van Zalmhaventoren – hoogste toren van Benelux- gestart

do 25 okt 2018

Deze week gaat de bouw van de zalmhaventoren in Rotterdam officieel van start. De eerste heipalen zijn al aangeleverd. Met een hoogte van 215 m wordt de toren de hoogste wolkenkrabber van de Benelux.

Donderdag 25 oktober wordt de bouw feestelijk geopend door wethouder Bas Kurvers. De toren met 485 woningen wordt 215 m hoog met 57 verdiepingen. Naast de toren komen twee lagere torens van 70 m. De toren van 215 m is ontworpen door Dam & partners, de kleinere torens door Kaan Architecten. Amvest en AM zijn de ontwikkelaars van het project, BAM is verantwoordelijk voor de bouw.

Hijsloods
Hoewel het oorspronkelijke ontwerp was uitgedacht met ter plaatse gestort beton, heeft aannemer BAM gekozen voor een uitvoering in prefab beton. Deze worden verwerkt met behulp van een hijsloods, vergelijkbaar met de bouw van de toren van het ErasmusMC.

Bezwaren
Het project staat al tien jaar op de planning. Door de crisis van 2008 is het project destijds niet al uitgevoerd. Omwonenden hebben zich verzet tegen de bouw. Er werd onder meer gevreesd voor parkeerproblemen, beperking van zonlicht voor naastgelegen gebouwen en toename van windhinder. De Raad van State heeft alle bezwaren ongegrond verklaard.

Meer over de Zalmhaventoren

Lees meer over de Zalmhaventoren op Cementonline. Ook verschijnt er binnenkort een artikel over de bouw in Cement.

Foto: Kaan Architecten

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Win een Google Home starterkit!

Cement is jarig! We bestaan 70 jaar en daarom gaan wij op zoek naar de Slimste Cement lezer. Doe mee vanaf ronde 1 en maak kans op een Google Home + Philips Hue kit. 

Doe de quiz

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren