Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Biodiversiteit als speerpunt - Interview Marijn Bruurs met Jesse Schuitemaker

Constructeur van het Jaar (4) Marijn Bruurs, Jesse Schuitemaker - 7 december 2021

Eind oktober 2020 werd Arjan Habraken door VNconstructeurs uitgeroepen tot Constructeur van het Jaar. Tegelijkertijd werd Marijn Bruurs verkozen tot Talent van het Jaar. In vier afleveringen in Cement geven beiden hun visie op het vak. In deze vierde en laatste aflevering zoekt Bruurs het buiten het vakgebied en gaat hij in gesprek met ecoloog en collega Jesse Schuitemaker.

Jesse Schuitemaker

Schuitemaker (1994) studeerde in 2019 af aan de Aeres Hogeschool te Almere (Toegepaste Biologie). Ruim 2 jaar geleden trad hij in dienst bij Witteveen+Bos als ecoloog binnen de groep Natuurinrichting en Beheer. Het inpassen van de natuur in de bebouwde omgeving interesseert hem enorm. Hierin kan hij zijn ei ruimschoots kwijt, zeker aangezien biodiversiteit een belangrijk speerpunt is van Witteveen+Bos. ‘Fun fact’: Schuitemaker heeft zijn sporen op het hoofdkantoor van Witteveen+Bos in Deventer nagelaten door op de platte daken een oase voor lokale vogels, vlinders en insecten te creëren met inheemse kruiden en beplanting (foto 2).

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

“‘Bio’ betekent leven en ‘diversiteit’ verscheidenheid. Biodiversiteit staat voor alle verschillende soorten leven die we op aarde hebben. Het gaat momenteel niet goed met de biodiversiteit in Nederland. De verhoudingen zakken steeds verder scheef. Ons land raakt compleet volgebouwd, waardoor je op den duur nog maar enkele beschermde natuurgebieden overhoudt. Alle stikstof komt vervolgens terecht in die natuurgebieden, wat zorgt voor verzuring van de bodem en uitsterven van dieren en planten met als resultaat een kale woestijn.”

Moeten we ons daar zorgen over maken?

“Biodiversiteit is belangrijker dan je misschien zou denken. Het zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat, maar het levert ook voedsel en grondstoffen op voor huisvesting, kleding, brandstof en medicijnen. Wij hebben de natuur en verschillende diersoorten nodig om te overleven. Het is een gevoelige balans waarbij, zodra één schakel uitvalt, dit effect heeft op alle andere schakels. Je hebt vast al eens gehoord dat het slecht gaat met de bijen. Zonder bijen geen bestuiving, zonder bestuiving geen gewassen en zonder gewassen hebben wij straks ernstige voedseltekorten. Het is een negatieve spiraal waar je niet meer uitkomt. Dat moeten we koste wat het kost zien te voorkomen.”

Bouw en infra is van oudsher een enorm verbruikende sector

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren