Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Bezint eer ge begint

Bouwwerken worden vooraf grondig voorbereid en onderzocht, zodat ze veilig zijn en aan alle eisen voldoen. Zo zou het ook moeten gaan met de ontwikkeling van de plannen voor de privatisering van bouwplantoetsing, stelt Johan Galjaard in zijn nieuwe blog.

In mijn jongere jaren mocht ik enige tijd in de Delftse collegebanken doorbrengen. Daar werden wij studenten bijna gehersenspoeld in een bepaalde manier van denken. Iedere opgave begon met een grondige inventarisatie van de eisen die aan het eindproduct gesteld moesten worden, gevolgd door een zorgvuldig onderzoek naar alle randvoorwaarden. Pas daarna kon het ontwerpproces beginnen met ontwerpen, berekenen en tekenen. Een goed ontwerpproces verliep van grof naar fijn, van hoofdlijnen tot de uiteindelijke invulling van de kleinste details. Steeds met het einddoel en de beperkingen onderweg voor ogen. Wanneer er nieuwe constructies bedacht werden, of nieuwe materialen toegepast, dan werden die eerst getest, alvorens ze te implementeren. Want het eindresultaat moest goed zijn.

Zo heeft de Nederlandse ingenieur geleerd om bouwwerken vooraf grondig voor te bereiden en te onderzoeken. Aan ontwerpen en testen gingen soms tientallen jaren heen. Maar met als resultaat dat ook volledig nieuwe, innovatieve constructies zoals de Oosterscheldedam en de Maeslantkering probleemloos gebouwd werden en aan alle gestelde eisen voldeden. Veilig en verantwoord.

Twee weken geleden werden de plannen van minister Blok voor privatisering van bouwplantoetsing in de Tweede Kamer behandeld. Na branchebrede kritiek laat hij zijn wens al weer varen om snel een duaal stelsel in te voeren als overgang naar een volledig private toetsing. En verder neemt hij meer tijd om met een definitief wetsvoorstel te komen. Dat lijkt mij verstandig. Want in de drang om zo snel mogelijk te privatiseren en de rol van de overheid terug te dringen werden plannen geïntroduceerd die niet goed doordacht waren. Er was niet gedefinieerd aan welke eisen het eindproduct, de feitelijke toetsing, zou moeten voldoen. Er was geen duidelijkheid over de te stellen randvoorwaarden: het proces, de kwaliteit van de toetser, etc. Dus moet het plan terug naar de tekentafel.

Het wordt tijd voor meer ingenieurs in onze politiek.

ir. Johan Galjaard

Voorzitter VNconstructeurs

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren