Kennisplatform over betonconstructies

Betonprijs: Nominaties woningbouw

ma 24 okt 2011

Op 7 oktober heeft de jury de genomineerden voor de Betonprijs 2011 bekendgemaakt. In aanloop naar de Betondag op neemt Cementonline in zes afleveringen de genomineerde in de zes verschillende categorieën nader onder de loep. Te beginnen met de categorie Woningbouw.

Dit jaar zijn er relatief weinig inzendingen in de categorie woningbouw ingediend. De ingezonden projecten varieerden van een klein woningbouwproject tot grote, binnenstedelijke hoogbouw. Veel van de inzendingen hebben op een fraaie wijze gebruikgemaakt van het materiaal beton in de gevel. Beton blijkt dus een materiaal waarmee een mooie vormgeving en een mooi uiterlijk kunnen worden bereikt.

Uit de negen inzendingen heeft de jury twee projecten genomineerd.

Woonhuis familie Schreppers

  

Een niet-flexibel betonnen casco versus flexibiliteit voor installaties, de duurzaamheid van beton versus de warme ‘looks’ van hout, de massa van beton versus de transparantie van het glas. Dit lijken tegenstellingen, maar dankzij een voortreffelijk architect, een kundige bouwfysicus/installateur, een meedenkende aannemer en natuurlijk een creatieve constructeur, is het mogelijk gebleken deze schijnbare tegenstellingen te combineren tot één geheel. De zes meter hoge, in het werk gestorte betonnen buitenbladen zijn voorzien van een houtstructuur. Dit zorgt niet alleen voor een mooi contrast met de ‘harde en gladde’ structural glazing, maar biedt ook de mogelijkheid om grote sparingen en uitkragingen te maken. In de woning vormen de eveneens in het werk gestorte betonwanden en binnenbladen een mooi contrast met een massief houten vloer.

opdrachtgever: familie Schreppers

architect: Bob Manders Architects

constructeur: Krekon constructie adviesbureau bv

aannemer: Van der Burgt Bouw bv

‘De Kroon’

In de binnenstad van Den Haag zijn op het Wijnhavenkwartier drie hoge gebouwen verrezen. Eén van deze drie is de 130 meter hoge woontoren ‘De Kroon’. In het ontwerp van dit gebouw speelt beton een belangrijke rol, van fundament tot aan de top. De top van de woontoren wordt verbijzonderd door een opengewerkte kroon van geprefabriceerd beton, waarin zich twee penthouses en de installaties bevinden. De Kroon wordt ’s avonds aangelicht. De woningen worden zowel in de sociale sector, ter vervanging van de huurwoningen in de Zwarte Madonna, als in de vrije sector ontwikkeld. Onder het gebouw bevindt zich een tweelaagse parkeerkelder.

opdrachtgever: Wijnhaven C.V. (MAB/Kristal)

architect: Rapp + Rapp, Amsterdam

constructeur: Corsmit Raadgevend Ingenieurs (a company of Royal Haskoning)

aannemer: Bouwcombinatie Wijnhaven V.O.F (Ballast Nedam + BAM)

Meer informatie

Volgende aflevering

Utiliteitsbouw (verschijnt 27 oktober)

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren