Kennisplatform over betonconstructies

Begrip
Voorwoord Cement 2018/7
Dick Hordijk

do 8 november 2018
artikel

Vorige keer schreef ik dat met onze themanummers over parametrisch ontwerpen vooral duidelijk wordt dat nog niet alles duidelijk is. Maar wij weten ook dat u als constructeur wel behoefte hebt aan duidelijkheid. Wat dat betreft hebben we goed nieuws. In dit tweede themanummer proberen we namelijk wat meer handen en voeten te geven aan het begrip parametrisch ontwerpen.

Diverse praktijkvoorbeelden laten zien wat de enorme reikwijdte is van het thema. Die loopt van schetsontwerp, via uitwerking tot aan productie en beoordeling achteraf. Zo laten we zien dat met generative design en kunstmatige intelligentie de computer ons oplossingen kan bieden die we zelf misschien niet voor mogelijk hadden gehouden. Maar ook dat met slimme tools voor grondgebonden woningen volledig automatisch berekeningen en tekeningen kunnen worden gegenereerd. En dat het productieproces van 3D-betonprinters parametrisch kan worden aangestuurd. En dat met een parametrische aanpak gebouwen in Groningen op een slimme en efficiënte manier kunnen worden beoordeeld. Dit alles dankzij onder meer API’s, IFC’s, SDK’s, UI’s. Doen die termen u een beetje duizelen? Wees gerust, u bent daarin niet alleen. De handige begrippenlijst aan het eind van dit nummer biedt u hopelijk het nodige houvast. 

Als dat parametrisch ontwerpen ons zo veel werk uit handen gaat nemen, gaat dit dan banen kosten? Het is een vraag die vaker aan bod komt in Cement. Nee, zo blijkt ook weer uit dit nummer. Het is en blijft een hulpmiddel. Positief is dat het de kwaliteit van onze bouwwerken kan verbeteren. En natuurlijk blijft onze inzet nodig voor als er dingen fout gaan. Want ondanks alle computerkracht is dat nooit uit te sluiten. Denk aan al het werk dat op ons afkomt vanuit Groningen of de breedplatenproblematiek. Beide onderwerpen houden veel van ons nog altijd dagelijks bezig. Ons als Cement-redactie overigens ook. Het zijn twee thema’s waarover we volgend jaar meer willen laten horen.

Voor reacties: d.hordijk@cementonline.nl

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren