Wanneer een constructie niet meer voldoet aan de eisen, wordt vaak gedacht aan sloop. Maar in veel gevallen is, door het nemen van versterkingsmaatregelen, hergebruik toch mogelijk. Wat zijn de belangrijkste methoden en aandachtspunten?
Dit artikel is tot stand gekomen dankzij input van Antony van Middelkoop van ABT.
Dit artikel is onderdeel van een themanummer van Cement over transformatie. Bekijk voor alle andere artikelen dit dossier.
Versterking van betonconstructies kan nodig zijn bij functiewijziging, toegenomen belastingen, schade, aantasting of bouwfouten. Ook bij hergebruik van bestaande gebouwen of onderdelen kan versterking vereist zijn om te voldoen aan huidige normen.
Een versterkingstraject start met een zorgvuldige analyse van de bestaande constructie. Hiervoor zijn zowel archiefonderzoek als (non-)destructief onderzoek nodig. Gegevens over betonkwaliteit, wapening, dekking, dikte en het statisch systeem vormen de basis voor een betrouwbare beoordeling. Technieken zoals wapeningsdetectie, kernboringen en chloridemetingen geven inzicht in de werkelijke situatie. Met deze informatie kunnen constructeurs via rekensoftware bepalen of en waar versterking nodig is.
Er zijn diverse versterkingsoplossingen beschikbaar, elk met specifieke voor- en nadelen. De keuze hangt af van de constructieve tekortkoming, de gebruiksfunctie, uitvoeringsmogelijkheden en kosten. Hieronder een niet-uitputtend overzicht.
Reacties