Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

BRUUT, atlas van het brutalisme in Nederland

Boekbespreking Henk Wapperom - 14 september 2023

Net voor de zomer verscheen bij uitgeverij WBooks in Zwolle het boek BRUUT, atlas van het brutalisme in Nederland. Het met veel uitstekend fotomateriaal en interessante achtergrondteksten gelardeerde boek bevat een bloemlezing van de honderd 'bruutste' gebouwen van Nederland. Leuk detail voor de lezers is dat de makers het hebben aangedurfd hieruit nog een top 20 samen te stellen! Absolute winnaar is de Aula van de TU in Delft en dat gebouw siert terecht het omslag.

Auteurs: Arjan den Boer, Bart van Hoek, Martijn Haan, Martjan Kuit, Teun Meurs
Uitgave: WBooks
Aantal pagina’s: 320
Formaat: 25 x 29 mm
ISBN: 9789462585379
Jaar: 2023
Prijs: € 69,95
Meer informatie: www.wbooks.com

 

Sinds het materiaal beton eind jaren zeventig tijdens mijn studie Civiele Techniek zijn intrede deed in mijn leven, is het er niet meer uit verdwenen. Hoe kon het ook anders, met voor die tijd in Delft behalve de Aula nog andere beeldbepalende gebouwen als de faculteiten Bouwkunde en Civiele Techniek. Alle drie waren ze ontworpen door hetzelfde architectenbureau Van den Broek en Bakema, zonder twijfel de grootmeesters van de internationaal brutalisme genoemde architectuurstroming.

Aula

Er bestaat geen twijfel over de keuze voor de Aula (foto 1) tot het meest exemplarische voorbeeld van het brutalisme in Nederland. De makers van BRUUT spreken over “de sculpturale vormen, de toepassing van kaal beton in al zijn ruigheid, de duidelijk zichtbare constructie, het massieve karakter en de gespierde vormen. Het entreegebouw met de twee potige pijlers lijkt op een plompe pad en en profil op de boeg van een ark die niet kan drijven. In de achterzijde is een ruimteschip te herkennen. Dit gebouw prikkelt de fantasie.” In Cement (1963-1964) verschenen maar liefst vier artikelen om de vele constructieve onderdelen te kunnen duiden, onder meer van de hand van ir. H. van Dusschoten, constructeur bij de Rijksgebouwendienst. Meest in het oog springt de voorzijde van de Aula, het auditorium: een 16 m uitkragende, halfronde betonnen schotel van 1360 ton, die tot ruim 30 m hoogte reikt en aan alle kanten uitsteekt. In totaal 35 km aan voorspankabels maken dit mogelijk. De verankering is duidelijk zichtbaar als ornamenten aan de muren. Vandaag de dag, een kleine 60 jaar na oplevering, is het vrijwel onveranderde gebouw nog altijd blikvanger op de TU-campus.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren