Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

APK - Hoofdredactioneel Cement 2020/8

Dick Hordijk - 20 december 2020

Met de titel ‘Duurzaam veilig!’ besteedde ik in mijn eerste voorwoord dit jaar aandacht aan constructieve veiligheid. Ik wees erop dat we er al heel lang mee bezig zijn, dat het nog steeds niet goed zit en dat er nu echt successen moeten komen. Onlangs pleitte de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) voor een soort APK voor grote publieke gebouwen. Gaat dat de noodzakelijke kentering brengen?

Een parallel lijkt te worden getrokken met de periodieke keuring bij auto’s, maar er is toch wel een duidelijk verschil. Bij auto’s is het primair de achteruitgang van veiligheid als gevolg van tijd en gebruik, terwijl we er niet aan twijfelen of dat in orde was bij aflevering van de nieuwe auto. Bij incidenten met gebouwen echter, is het probleem dat ze door ontwerp en/of uitvoeringsfouten al niet goed zijn bij oplevering. En ja, mogelijk dat gedurende de levensduur er indicaties (beter) zichtbaar worden die op die fouten wijzen. Maar primair zal de aandacht er toch op gericht moeten zijn dat de gebouwen bij oplevering goed en dus constructief veilig zijn.

Vele factoren kunnen bijdragen aan een constructief veilig gebouw bij oplevering en één ervan is dat constructeurs en aannemers beschikken over voldoende, relevante en goede kennis. Een zeer belangrijke pijler daarbij is het onderwijs (regulier en postacademisch), en met de kennisdeling in Cement en de archieffunctie van Cementonline, hopen wij daar ook een steentje aan bij te dragen.

Ik zou zeggen, kijk zelf welk stukje kennis je uit deze editie van Cement weer kunt halen. Misschien over het optimaliseren van kernconstructies of over het kabelverloop bij voorgespannen constructies. Maar wellicht dat informatie over hoe collega’s een uitdagende constructie met uitkragingen en grote balkons hebben aangepakt, je kan helpen.

Laat ik duidelijk zijn. Ik denk zeker dat het goed is om grote publieke gebouwen regelmatig aan een grondige inspectie te onderwerpen. Maar het mag de aandacht voor de noodzaak om er alles aan te doen fouten bij het ontwerp en de bouw te voorkomen niet verminderen. Maar laat ik positief afsluiten in deze bizarre coronatijd, die velen van ons leed en overlast bezorgt. Het advies van de OVV zet de urgentie van aandacht voor constructieve veiligheid weer eens goed op de kaart en nu ook bij gebouweigenaren. Laten we hopen dat we in 2021 snel naar een coronavrije situatie toe gaan en we de veiligheid van onze nieuwe en bestaande constructies nog weer beter in de hand hebben.

Veel leesplezier!

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren