Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Ander beton door tekort hoogovencement

14 mei 2009

Door de drastisch lagere staalproductie is er een structureel tekort aan hoogovencement. Het restproduct dat vrijkomt bij de productie van ruw ijzer, de gegranuleerde hoogovenslak, is de voornaamste grondstof voor dit type cement.

Door de lagere productie van de hoogovens in de Eurregio is een direct tekort ontstaan. Om aan de marktvraag te kunnen blijven voldoen past de Betonmortelindustrie haar productenprogramma aan.

Receptuur

Betoncentrales aangesloten bij de brancheorganisatie VOBN zijn gecertificeerd en hebben de kennis en flexibiliteit in huis om snel en accuraat de betonreceptuur geschikt te maken voor de toepassing zonder gebruik te maken van hoogovencement.

De meeste centrales schakelen over op portlandcement en afhankelijk van de bouwkundige toepassing wordt de betonsamenstellingen zodanig bijgesteld dat dezelfde kwaliteit als bij gebruik van hoogovencement geleverd wordt. De gevolgen voor de markt laten zich raden. Een andere receptuur vraagt een andere behandeling bij het storten, verwerken en nabehandelen. De VOBN geeft het advies aan aannemers om extra alert te zijn tijdens deze processen. Bij twijfel kunnen zij contact opnemen met een betoncentrale aangesloten bij de VOBN.

Toepassingen

Op de website www.gietbouwcentrum.nl is een speciaal dossier aangemaakt waarin onder andere wordt uitgelegd welke toepassingen extra aandacht vragen en waarbij overleg met de betonmortel leverancier wordt aangeraden. Zolang de hoogovens stilliggen en het slaktekort blijft, zullen de VOBN en haar leden de markt blijven informeren en middelen inzetten waardoor ook zonder hoogovencement met betonmortel gebouwd kan blijven worden.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren