Kennisplatform over betonconstructies

3D-geprinte brug als alternatief voor traditionele brug

do 8 nov 2018

Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group is samen met CyBe Construction een pilot gestart om 3D-geprinte betonnen bruggen tot een serieus alternatief te maken voor traditionele bruggen. Onderdeel van de pilot was een workshop waar gemeenten, provincies en waterschappen zich lieten informeren over de mogelijkheden van de innovatieve bouwmethode.

De 3D-printtechniek maakt het mogelijk om bruggen binnen één dag te printen, een klus waar op dit moment met een traditionele bouwwijze vier weken voor staan. Daarnaast zorgt 3D-printen voor optimaal materiaalgebruik en maakt het nieuwe architectonische vormen mogelijk.

Design by testing

Om aan te tonen dat een 3D-geprinte brug een volwaardig alternatief is voor de traditionele brug, hebben Antea Group en CyBe een pilot gestart. Het doel van de pilot is om de 3D-printtechniek optimaal te benutten, een brug te ontwerpen die constructief veilig is én economisch kan concurreren met een traditionele brug. In eerste instantie gaat het om het ontwerpen en printen van een zeven meter lange betonnen voetgangersbrug. Omdat er nog geen richtlijnen en normen zijn voor geprint beton, zal het ontwerp geverifieerd moeten worden door middel van ‘design by testing’. De voetgangersbrug is inmiddels geprint en wordt getest en onderzocht in Oss.

Natuur als inspiratie

Hoewel Antea Group ook een ontwerp heeft gemaakt voor een ‘traditionele’ 3D-geprinte brug, opent de 3D-printtechniek juist nieuwe deuren die vorm en techniek combineren. In de pilot is dan ook bewust gezocht naar deze mogelijkheden waarbij de natuur als inspiratiebron is gebruikt (biomimicry- en voronoi-cellen). Oftewel een maximale krachtswerking met minimaal materiaalgebruik. Eveneens is tot doel gesteld om het aantal handelingen op de bouwplaats te minimaliseren. Rekening houdend met de printbaarheid is het ontwerp aangepast tot drie elementen die samen een dubbele kettingboog vormen.

Workshop

Als onderdeel van de pilot werden tijdens een workshop op 31 oktober bij CyBe Construction, zo’n dertig vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen geïnformeerd over het proefproject en de mogelijkheden van 3D-printen. De deelnemers werden meegenomen in het brugontwerp, de technologie en het materiaal. Door vroegtijdig de kennis en gedachten te delen, hopen Antea Group en CyBe het printen van betonnen bruggen verder te kunnen ontwikkelen.

 

Bron: Antea Group

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren