Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Veegbesluit bij nieuw Bouwbesluit 2012

11 juli 2011

Het nieuwe Bouwbesluit gaat in op 1 januari 2012. Reparatieruimte is er nog wel in een zogeheten Veegbesluit.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het slotdebat eind juni in de Tweede Kamer, over de nieuwe bouwregels. Minister Donner (BZK) veegde tijdens dit debat de belangrijkste kritiek van tafel. Deze kritiek kwam vanuit de zorg; die vreest al weken dat de nieuwe regels leiden tot onnodige aanpassingen van ziekenhuizen en zorginstellingen, een post van ongeveer 700 miljoen euro. In overleg met de sector pakte Donner die problemen in de afgelopen weken aan. “Daardoor treden de extra kosten niet op”, volgens de minister.

Veegbesluit

Aan het nieuwe Bouwbesluit, dat onder meer genoegen neemt met CE-markering voor bouwproducten per 1 januari 2012, kleven veel meer vragen. Kamerleden werden "overspoeld" met brieven en mailtjes en putten daar tijdens het slotdebat uitvoerig uit. Donner wilde echter niet in een “mitrailleurvuurtempo” alle vragen afhandelen. Gezien de “grote en tegenstrijdige belangen” vindt hij dat ongepast.

De minister, die zelf ook nog wat wil snijden in de regels, bood ook de Kamer de ruimte om na de zomer verder te praten over eventuele wijzigingen. In een zogeheten Veegbesluit, dat in najaar verschijnt, kunnen die dan worden meegenomen.

Het nieuwe Bouwbesluit zelf wil Donner wel per 1 januari 2012 in laten gaan. Alleen de Socialistische Partij, de Partij voor de Dieren en ChristenUnie drongen aan op uitstel van het nieuwe Bouwbesluit dat vorig jaar de eindstreep niet haalde.

Eenduidiger

In het nieuwe Bouwbesluit worden bouwtechnische eisen leesbaarder, eenvoudiger en eenduidiger. Het bevat voorschriften die tot nu toe zijn opgenomen in het Bouwbesluit 2003, de daarbij behorende ministeriële regeling, het Gebruiksbesluit, de gemeentelijke bouwverordeningen en het Besluit aanvullende regels veiligheid wegtunnels. Ook worden in het nieuwe besluit Europese voorschriften en aan de Tweede Kamer gedane toezeggingen meegenomen. In het Bouwbesluit 2012 zijn diverse regels en besluiten samengevoegd.

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren