Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Geautomatiseerd ontwerp, productie en levering via Betonstaal.nl

do 7 nov 2019

"Na een jaar was het vooraf opgestelde vijfjarenplan al achterhaald," vertelt Arie van Wijngaarden, eigenaar van de website betonstaal.nl. Via de website kunnen particulieren en bedrijven betonstaal, bouwstaalmatten, wapeningskorven en betonstaal bouwpakketten op maat bestellen. Met slechts enkele muisklikken is aan de voorkant de prijs zichtbaar en na bestelling wordt automatisch een proces gestart, waarbij ook de productie en de levering wordt geregeld.

- Gesponsord bericht - 

 

Met de website Betonstaal.nl speelt Van Wijngaarden slim in op de online aankoop van producten, een trend die in de hedendaagse maatschappij niet meer is weg te denken, maar tot nu zelden wordt toegepast in de zakelijke markt. Op de website wordt duidelijk hoe het concept werkt: in drie stappen heeft de klant het gewenste betonstaal in huis. Bij de bestelling geef je aan welke vorm en afmetingen je nodig hebt en op basis daarvan wordt de prijs getoond. Na online betaling worden de producten al binnen enkele werkdagen geleverd. De bestelde wapening produceert Betonstaal.nl niet zelf, dat wordt gedaan door partners. Zelf heeft het bedrijf namelijk geen productiemachines. “Dit is een zeer bewuste keuze,” legt Van Wijngaarden uit. “Hierdoor is er geen beperking door beschikbaarheid van productie- of transportmiddelen. We waarborgen snelheid en kwaliteit door met specifieke partners in Nederland en België samen te werken, waardoor er nauwelijks overbodige kilometers worden gemaakt.”

Tekla Structures als basis

Belangrijk binnen dit proces is Tekla Structures, 3D-ontwerpsoftware voor beton-, staal- en houtconstructies. Van Wijngaarden: “Het begon toen ik via internet ging zoeken en op de website van Construsoft terechtkwam, waar ik het gebruikersverhaal van Wijcon, het ingenieursbedrijf behorende bij Van Wijnen, las. Zij twijfelden ook tussen verschillende software, waarbij Tekla Structures uiteindelijk de beste keuze bleek. Toen heb ik contact opgenomen met Wijcon om hun verhaal te horen. Ook onze keuze is uiteindelijk op Tekla gevallen en inmiddels werken we al twee jaar met veel plezier met de software.”

“We maken op een niet alledaagse manier gebruik van Tekla,” vervolgt Van Wijngaarden, “Maar de reden dat we hiervoor gekozen hebben, is de Open API en de machineaansturing. Door de openheid van de software kunnen we de tools zo inrichten, dat het exact aansluit bij ons proces. Het is voor ons van groot belang dat de tools snel zijn, zodat er minimaal tijdverlies is bij het opstellen van offertes. Alles wordt namelijk al op voorhand uitgerekend, onafhankelijk of de klant ook daadwerkelijk de bestelling plaatst.”

“Met Tekla is het bovendien mogelijk om machines direct aan te sturen vanuit het 3D-model. De zogenaamde file-to-machine-functionaliteit willen we in de nabije toekomst nog meer inzetten”, vertelt Van Wijngaarden. “Nu worden opdrachten bij onze partners nog regelmatig handmatig behandeld. Het doel van modelgebaseerd produceren is de verkoopkosten reduceren en de kans op fouten te minimaliseren, waardoor ook de kleinere orders rendabel worden.”

Construsoft heeft Van Wijngaarden ondersteund door componenten te ontwikkelen, waarmee snel en praktisch wapening kan worden gemodelleerd in betonvormen zoals funderingen en vloeren. Het Tekla-model wordt gebruikt op de website voor het bepalen van de prijs. “We houden het bewust simpel en leveren naast de totaalprijs ook een montageplan voor de geleverde materialen aan de klant. Hiermee houden we het bewust heel simpel. De aannemer heeft geen gespecialiseerde vlechter meer nodig, maar kan met het geleverde bouwpakket en de bijbehorende instructies zelf het betonstaal monteren.”

Toekomst

Een vijfjarenplan maakt Van Wijngaarden niet meer. “Dat is over een jaar toch weer achterhaald,” zegt hij. Binnenkort kunnen bezoekers via Betonstaal.nl de afmetingen van funderingen invoeren, waarbij automatisch een Tekla-model wordt gemaakt. Het 3D-model, samen met de offerte en instructies voor montage, wordt teruggezonden naar de klant. En zelfs bij wijzigingen, bijvoorbeeld als er producten worden toegevoegd aan het winkelmandje, wordt het 3D-model automatisch aangepast. “Dat is de kracht van Tekla Structures en daarmee willen we uitgroeien tot een autoriteit op het gebied van betonstaal op internet. We zijn al aardig op weg door transparant te zijn over prijzen, levering en het delen van informatie.“

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren