Scheurvorming in verhardend beton

Bookmark Download dit artikel Print deze pagina

dinsdag 26 januari 2010 Cement 2010/1 855x gelezen

Beton is een zeer complex materiaal. Dat blijkt onder meer bij het beschouwen van de sterkteontwikkeling in beton. Na vele jaren van onderzoek is het mogelijk de sterkte en stijfheid van verhard beton met voldoende zekerheid te voorspellen. Echter, het voorspellen van de spanningen en de kans op scheuren van verhardend beton is een stuk lastiger. Dankzij recent onderzoek uitgevoerd op de TU Delft naar modellen op microschaal, is beter inzicht verkregen in deze problematiek.

  • Pagina 1
  • Pagina 2
  • Pagina 3
  • Pagina 4

Pagina 1

thema
Scheurvorming in verhardend beton1201024
thema
Scheurvorming
in verhardend
betonBeton is een zeer complex materiaal. Dat blijkt onder meer bij het
beschouwen van de sterkteontwikkeling in ...
thema Scheurvorming in verhardend beton1201024 thema Scheurvorming in verhardend betonBeton is een zeer complex materiaal. Dat blijkt onder meer bij het beschouwen van de sterkteontwikkeling in beton. Na vele jaren van onderzoek is het mogelijk de sterkte en stijfheid van verhard beton met voldoende zekerheid te voorspellen. Echter, het voorspellen van de spanningen en de kans op scheuren van verhardend beton is een stuk lastiger. Dankzij recent onderzoek uitgevoerd op de TU Delft naar modellen op microschaal, is beter inzicht verkregen in deze problematiek. Onderzoek aan de hand van modellen op microniveau Beton is veelal samengesteld uit een mengsel van grind, zand, cement en water. In de meeste commerci?le en geavanceerde samenstellingen worden ook hulpstoffen toegevoegd. Hiermee wordt de verwerkbaarheid van het verse mengsel verbeterd en/ of het moment be?nvloed waarop de eigenschappen van het beton zich beginnen te ontwikkelen (sterkte, stijfheid etc.). Aangezien het storten van beton voornamelijk handwerk is en veelal buiten op de bouwplaats plaatsvindt, kan een grote sprei- ding van materiaaleigenschappen worden verwacht (a.g.v. vari- erende weersinvloeden, verdichting, homogeniteit van het mengsel etc.). Voor het verbeteren van de stortcondities, worden betonnen elementen vaak geproduceerd in fabrieken. Echter, zowel op de bouwplaats als in de fabrieken blijkt er een gebrek aan kennis te zijn van ondermeer de eigenschappen van het jonge beton, en hoe deze eigenschappen kunnen worden voorspeld vanaf de initi?le fase. 1

Reacties Reacties

Reageren
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Uw reactie wordt getoond na verificatie.

Artikelen lezen zonder inloggen?

Wilt u het archief van Cement kunnen raadplegen zonder in te hoeven loggen? Dat kan! We verstrekken u dan tegen een gereduceerd tarief toegang tot het archief op basis van IP-adres. Het systeem herkent u dan automatisch.

Vraag vrijblijvend een offerte op.

Dit artikel los kopen?

Wilt u dit volledige artikel lezen, maar geen abonne­ment op Cement online afsluiten? Bestel de pdf voor € 20,- per stuk.
Bestel dit artikel direct.

Cement, kennisplatform betonconstructies is een uitgave van Aeneas.
© 2014 www.cementonline.nl - alle rechten voorbehouden.